joi, 14 mai 2009

INTERVIU ÎN BLUGI...

Patrimoniul statului, in pericol!

Cu ocazia conferinţei „Instituţiile europene la răscruce de drumuri”, care l-a avut ca invitat principal pe preşedintele Fundaţiei Robert Schuman, Domnul Jean-Dominique GIULIANI, domul Răzvan Teodorescu, fost ministru al Culturii si Cultelor, a moderat evenimentul. La sfârşit, am avut onoarea de a-i lua un interviu dl. Teodorescu.

Mai are cultura un rol educativ în viaţa românului?
Nu-l mai are ca înainte, dar este condamnată să-l aibă in continuare, mai ales cultura pe care o fac oamenii tineri, care nu sunt ţinuţi in chingiurile unor formule oficiale şi birocratice.

Cultura are, în continuare, un rol definitoriu pentru dezvoltarea şi păstrarea unei civilizaţii?
Este identitatea naţionala. In momentul de fata, cultura este identitatea naţionala.

Aţi publicat o scrisoare deschisă către prim-ministrul actual, Emil Boc, cu referire la descentralizarea Direcţiilor de Cultură, Culte si Patrimoniul Naţional. Este acesta un motiv cu totul adevărat al pierderii Patrimoniului României?
Da. Da. Am scris această scrisoare domnului prim-ministru şi am propus nedarea patrimoniului în folosinţa consiliilor judeţene. Dealtmiteri, Ministrul Culturii, dl Paleologu, mi-a spus că va ţine seamă de acest lucru prin crearea unor Inspectorate pentru Patrimoniu. Înţelegeti, este uşor sa descentralizezi, deşi Franţa are o experienţă de 20 de ani şi nu a reuşit nici până acum acest fapt. Un teatru, o operă, o clădire veche. Să zicem că un consiliu local dacă este format din oameni inteligenţi se mândreşte cu asemenea bogăţii emblemă. Un patrimoniu, şi mai ales imobiliar, nu poţi să separi patrimoniul din Argeş de patrimoniul din Vâlcea. Să faci, cum am spus eu, 42 de patrimonii, odată. Pe de alta parte, există vizibila tentaţie imobiliară. S-o spunem direct, partidele la putere şi nu numai ele au suficienţi de mulţi amatori de chilipiruri imobiliare. Laşi un monument să cadă, laşi o casă să cadă, terenul este foarte valoros şi astfel, patrimoniul devine ţinta acestora.

Activitatea dumneavostra in calitate de ministru al Culturii si Cultelor, consideraţi ca a fost una prea devreme? Era mai important sa corespunda cu perioada post-aderare la Uniunea Europeana?
Nu pot sa vorbesc. Sunt mulţi care regreta epoca aceea, dar avea partea ei interesanta. nu uitaţi ca ministru intr-o tara care nu era inca in Uniunea Europeana, am obţinut ca Sibiul sa devina Capitala Europeana a Culturii.

Actualmente, la peste doi ani de la aderarea României la Uniunea Europeana, se poate spune România capătă o altă valoare şi datorită comunităţii europene?
Sigur că da, chiar dacă vocile identitare trebuie sa ramana ca atare. Sunt industriile culturale care sunt anti comunitar şi, mai ales, audiovizualul.

Pe 7 iunie avem alegeri pentru Parlamentul European. Ce efect ar avea in rândul electoratului folosirea unei idei de campanie precum promovarea si susţinerea Patrimoniului Naţional în spaţiul comunitar?
Nu, nu cred. Electoratul român nu va percepe, ca tot electoratul european, de altfel, nu va percepe aceste alegeri, deocamdată, aşa cum ar trebui. Poate cu schimbarea de care a vorbit dl Giuliani (n.r.mediatizarea activităţii Parlamentului European), în viitor să conştientizam importanţa Parlamentului European, mai ales a patrimoniului. Deocamdată, nu. Sunt sceptic.

Dacă s-ar înfiinţa un patrimoniu european, România cu ce ar contribui?
Cu toate monumentele din Patrimoniul Mondial. Am reuşit să introducem în patrimoniul mondial bisericile din Maramureş, mânăstirile pictate, Hurezi, bisericile fortificate ale saşilor, Brâncuşul, cetăţile dacice. Putem sa intrăm cu foarte multe care sunt deja in patrimoniul mondial.

Europa la nivel mondial este o sursă importantă de cultură şi istorie. României ce parte ii revine din acest întreg?
Greu de spus. Nu vă pot evalua in cifre. Dar are locul ei.

Comparativ cu Franţa, la ce nivel se situează România din punctul de vedere al patrimoniului?
În comparaţie cu Franţa, noi putem sa stăm bine, dacă am face o administraţie a patrimoniului. De altfel, nu este bună, trebuie sa o recunoaştem.