miercuri, 10 septembrie 2008

BIG-BANG RELOADED?

PĂCAT SAU LIBERTATE?

Tocmai cu o zi înaintea comemorării a 7 ani de la prăbuşirea Turnurilor Gemene, luăm parte la un moment istoric pentru umanitate. Eterna problemă a creării Universului, una extrem de controversată, este cea care a declanşat dorinţa de reedita momentul ZERO, imediat după Big Bang.

Proiectul finanţat de 20 de ţări, care a costat peste 5,4 miliarde de euro, a fost finalizat la sfârşitul lunii mai, anul curent. Astăzi, acceleratorul de particule, Large Hadron Collider, a fost pornit, dar rezultatul va fi concretizat la sfârşitul lunii octombrie. Nu sunt expert între ale fizicii, de aceea, explicaţia experimentului este preluată de pe site-ul Antena 3 (http://www.antena3.ro/): "protonii vor fi propulsaţi printr-un tunel circular, lung de aproximativ 28 de kilometri, pavat cu peste 5000 de magneţi care vor accelera particulele sub-atomice. Vor fi două şiruri de particule, mergând în direcţii opuse, fiecare efectuând o rotaţie completă în a 11.000-a parte dintr-o secundă. Cele două şiruri vor acumula energie comparabilă cu cea a unei maşini care rulează cu 160 de kilometri la oră. Când protonii vor atinge o viteză apropiată de viteza luminii, se vor ciocni unii de alţii, fiind divizaţi în particulele care îi constituie, inclusiv, speră specialiştii, în particula care stă la baza Universului."

Acest experiment a creat multe discuţii, pro sau contra, care pot fi observate pe toate posturile de televiziune. Chiar şi, „senzaţionalul” post, OTV, a înlocuit-o pe Elodia cu aşa zisu-l sfârşit al lumii, iar conservatorii au pichetat sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în Romania. În replică, iniţiatorii proiectului susţin că:”În ultimele miliarde de ani, natura a generat milioane de astfel de coliziuni pe Pământ, iar planeta încă există”.

Termenii ştiinţifici utilizaţi zilele astea ne fac pe noi, telespectatorii, să fim şi mai confuzi. De aceea, părerile sunt atât de împărţite.Asta mă face să cred că suntem prea mici pentru o lume atât de mare. Dar, din fericire, ştiu că, acolo sus, ne veghează Cineva, care va avea grijă de noi, orice s-ar întâmpla.

Citez (aşa ne zicea profu’ de mate în liceu): "PACE VOUĂ!"

Niciun comentariu: