vineri, 26 septembrie 2008

PESTE 50 DE ANI, PENSIONAR SĂ NU FII!

BANI LA SALTEA ?



Un nou studiu publicat de Eurostat arată faptul că viitorul României nu este unul îmbucurător. În timp ce, speranţa de viaţă şi nivelul de trai vor creşte, populaţia României va scădea vertiginos, suferind şi de efectul de îmbătrânire.

Astfel, în 2060, România va avea aproximativ 16,92 de milioane de locuitori, cu 4 milioane mai puţin faţă de 2008. Numărul de pensionari va creşte de la 3,19 milioane la 5,91, iar cel de apţi de muncă se va reduce de la 14,96 la 9,06 milioane. Marea dificultate pe care o va întâmpina statul român este aceea că fiecare pensionar nu va mai fi susţinut de contribuţiile de asigurări sociale a 4,7 salariaţi, precum în prezent, ci doar de 1,5.

Soluţia salvatoare pentru viitorii pensionari, formaţi din generaţia noastră, este una greu de luat. Deşi, autorităţile se arată optimiste, considerând că nivelul PIB-ului şi al salariilor peste câteva decenii va creşte destul, estimările contrazic. Mai mult, în prag electoral, pensiile cresc, cresc,… nu se mai opresc. În plus, păcăleala cu pensiile private încă persistă, dându-le o ultimă speranţă contribuabilor.

Ceea ce consider că este de făcut este creşterea vârstei de pensionare (lucur destul de greu de făcut) sau înăsprirea condiţiilor de pensionare. La ora actuală, din numărul de pensionari, doar 2 milioane s-au pensionat la limita de vârsta legală şi cu stagiul de cotizare efectuat până la capăt. Cealaltă parte s-a pensionat pe caz de boală sau invaliditate, evident, nu toţi, în adevăratul sens al cuvântului.

În concluzie, eu, unul, o să încep chiar de azi să pun bani la saltea, ca să pot profita de augmentarea nivelului de trai.



PACE VOUĂ!

Niciun comentariu: