duminică, 25 iulie 2010

Ce frumos este să mori în Casa Domnului...

O știre cum că un bebeluș a murit în timpul slujbei de botez a apărut ieri în mass media. Accidentul tragic s-a petrecut într-o comună din Republica Moldova, unde un copil de o lună și două săptămâni a murit înecat în timpul slujbei de botez. Părinții copilului au declarat că bebelușul a fost aplecat cu capul în apă de trei ori, fără a-i fi astupată gura. La atenționarea nașilor, preotul a replicat că nu este primul botez pe care îl oficiază și că știe ce are de făcut. Expertiza medico-legală, citată de HotNews, a arătat că micuțul a suportat o asfixie mecanică prin înec, depistându-se vătămări sub forme de eschimoze și hemoragii în țesuturile moi ale gâtului. Prin urmare, preotul este cercetat pentru omor prin imprudență.

De ce oare a trebui să moară îngerașul respectiv?

Cu ceva timp în urmă, am luat parte la creștinarea unui copil al unei foste colege. Tot evenimentul se petrecea într-o biserică catolică, iar în afară de părinți și de nași, participanții erau ortodocși. Preotul catolic a oficiat întreaga ceremonie de botez explicându-ne cu calm toate etapele prin care trecea “micul prinț”. Noi, ca niște novici, ascultam cu mare atenție ce ne spunea. Totul a fost atât de pur. Acum, revenind la cazul de mai sus, la catolici, spre exemplu, botezul propriu-zis se face prin turnarea cu o căniță a câteva picături pe creștetul pruncului. Simplu, plin de simbol și SĂNĂTOS.
Oare de ce biserica ortodoxă se încăpățânează să săvârșim această taină prin introducerea brutală a copilului (vezi plânsul) într-un cazan plin cu apă care nu este întotdeauna caldă? Cei drept nu știm cum să epatăm și poate dorim să păstrăm acest obicei și pentru a împodobi cazanul cu diferite ornamente sau chiar cu cristale swarowski. Am înțeles că un caz asemănător s-a petrecut și la Sibiu anul trecut. De aceea, poate Mai Marii se autosesizează și schimbă procesul acesta care îți oferă șansa să mori în Casa Domnului.

Dar, mai am o întrebare. Taina botezului cum n-a fost săvârșită total, îi va da DREPTUL copilului de a i se face o slujbă în biserică cum ar trebui? Sau este considerat tot un păgân? Frumos ar fi ca însăși părintele – încriminat să țină slujba…pe principiul eu te-am făcut creștin, eu te omor, eu te înmormântez.

Nu vreau să știu ce este în sufletul celor doi părinți pentru că nu cred că aș putea să le înțeleg suferința. Oricum, le transmit condoleanțe și să fie siguri că sămânța lor este un înger acum.

Niciun comentariu: