sâmbătă, 24 iulie 2010

Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau...

 
Exact cu un an în urmă, prezenţa lui Traian Băsescu la Băile Tuşnad era primită cu huiduieli. Anul acesta (poate şi pentru că UDMR este la putere), Băsescu nu a mai fost primit la fel de ostil, mai mult s-a întâlnit pentru prima dată cu premierul ungur, Viktor Orban, de când a fost numit la conducerea guvernului maghiar. Ca în fiecare an, un număr impresionat de secui şi maghiari(este o deosebire destul de mare între cele două etnii) în frunte cu diferite personalităţi reprezentative discută despre autonomia locală a Secuimii. Gălăgie multă, rezultate zero. Prin urmare, la anul va fi la fel, poate cu alţi actori. Iar pornind de la titlu, Băsescu va veni şi la anul, chiar dacă nu este dorit, maghiarii vor veni şi vor dicuta despre aceeaşi temă, chiar dacă naţionaliştii români nu doresc acest lucru. Iar, fie că vrem sau nu vrem, Secuimea există şi chiar dacă nu are autonomie, este ştiut că la nivelul de valori le este recunoscut acest lucru sau bine zis şi-au însuşit. 

Detalii despre conferinţă

Proaspătul vicepreşedinte al Parlamentului European, Laszlo Tokes, care a fost ales în iunie pe această poziţie conform unor colegi de-ai lui în urma unei fraude, a atras atenţia românilor naţionalişti că nu înţeleg corect autonomia locală. "Şi naţionaliştii români greşesc atunci când cred că noi încă vrem să luăm Ardealul. Nici nu ne trece prin cap aşa ceva. Să discutăm cu cărţile pe masă (motto-ul taberei - n. r.) şi vă atenţionez că nu ne place să jucăm cu cărţi false. Ardealul îşi imaginează o independenţă care ar putea fi similară în Muntenia şi Oltenia, un regionalism asimetric, aşa ne imaginăm noi autonomia secuiască. Pe lângă suveranitatea României, vrem şi noi să avem dreptul să ne gestionăm singuri problemele", a spus Tokes, citat de Mediafax, în discursul ţinut la dezbaterea "Europa Centrală - centrul Europei?".

În replică, Traian Băsescu a precizat că importanţa regiunii este consolidată doar pe valori şi nu pe alte considerente invocate de către maghiari. "O mare eroare ar fi să credem că putem construi o regiune a Europei centrale bazată pe geografie, pe elementele neplăcute din istoria regiunii, pe etnie, pe diferenţele confesionale. Nu etnia, nu credinţa, nu geografia, nu istoria consolidează importanţa regiunii, ci valorile", a explicat preşedintele Băsescu, citat de HotNews.

Niciun comentariu: