joi, 7 august 2008

HIROSHIMA-"LA MULTI ANI!"




6 august 1945, 08:15, Hiroshima, Japonia



O singură bombă americană ucidea instantaneu peste 140.000 de persoane şi iradia sau provoca arsuri mortale altor câteva zeci de mii. La trei zile după bomba de la Hiroshima, Statele Unite lansau o a doua bombă nucleară, asupra oraşului-port Nagasaki (sud), soldată cu încă 70.000 de morţi.Japonia a capitulat în 15 august, punând capăt celui de-al Doilea Război Mondial.



6 august 2008, 08:15, Hiroshima, Japonia


Circa 45.000 de persoane, printre care premierul nipon Yasuo Fukuda, s-au adunat în faţa memorialului dedicat victimelor bombei atomice, într-un parc din Hiroshima din apropierea Domului, clădire expoziţională a cărei structură a rezistat în mod miraculos deflagraţiei.Participanţii s-au rugat în picioare şi în tăcere pentru victimele pierdute.


În discursul său, primarul oraşului Hiroshima, Tadatoshi Akiba, a reamintit că Statele Unite sunt una dintre singurele trei ţări din lume care se opun rezoluţiei ONU propuse de Japonia pentru interzicerea armelor nucleare."Nu putem decât să sperăm că preşedintele Statelor Unite ales în noiembrie va asculta cu atenţie vocea majorităţii, pentru că supravieţuirea speciei umane este prioritatea absolută", a spus el.



Sper că exemplul din Japonia ne-a fost de ajuns
nu numai nouă, ci şi liderilor mondiali.




Adaptare după:www.cotidianul.ro

Niciun comentariu: